Καταβόθρες

Κοντά στην είσοδο του φυσικού λιμανιού του Αργοστολίου υπάρχουν οι καταβόθρες. Ένα ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο σε διάφορα σημεία της ακτής το θαλασσινό νερό εισρέει σε μεγάλες ρωγμές στην ακτή και στην συνέχεια εξαφανίζεται. Οι Καταβόθρες παρέμειναν ένα ανεξήγητο μυστήριο μέχρι το 1963, όταν μια επιστημονική ομάδα έριξε στο νερό μια ειδική χρωστική ουσία και κατάλοιπα του χρώματος βρέθηκαν εμφανίστηκαν μετά από δύο εβδομάδες στον Καραβόμυλο, στην Αγία Ευφημία και στην λίμνη Μελισσάνης. Έτσι το πείραμα έδειξε ότι το νερό ακολουθεί μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων από την δυτική μέχρι την ανατολική ακτή Κεφαλονιάς μέσα σε ρήγματα στο υπέδαφος του νησιού. Τα νερά καταλήγουν Υφάλμυρα στην Θάλασσα επειδή στην διαδρομή τους συναντούν υπόγεια ρεύματα γλυκού νερού. Στην περιοχή των Καταβοθρών λειτουργούσε το 19 αιώνα ένας θαλασσόμυλος.

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Βόρεια Της Σάμης, κοντά στο χωριό Καραβόμυλος βρίσκεται το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Επειδή ένα τμήμα της οροφής του έχει καταπέσει τα νερά της λίμνης αλλάζουν χρώμα συνεχώς από τις ακτίνες του ήλιου που περνούν από το άνοιγμα της οροφής. Οι ιριδισμοί των νερών αντανακλώνται στους σταλακτίτες και τα τοιχώματα του σπηλαίου, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό θέαμα. Το άνοιγμα της οροφής είναι 50 Χ 40μ. Σε βάθος 25μ. από την οροφή βρίσκεται η λίμνη, το μήκος της οποίας είναι 163μ., το πλάτος 40-50 μ., ενώ το βάθος των νερών κυμαίνεται από 10 έως 30μ. Στην διάρκεια της δεκαετίας του 1960 φτιάχτηκε μια σήραγγα, ώστε το σπήλαιο να καταστεί επισκέψιμο. Η επιβίβαση των επισκεπτών γίνεται σε βάρκες ώστε να περιπλεύσουν πρώτα την ακάλυπτη λίμνη και στην συνέχεια το σκεπαστό τμήμα του σπηλαίου. Λίγο πριν την είσοδο του σκεπαστού τμήματος του σπηλαίου θα δείτε ένα νησάκι που σχηματίστηκε από την πτώση τμήματος της οροφής. Τα νερά της λίμνης χύνονται στη λίμνη του Καραβόμυλου. Πάνω στο νησάκι το 1951 κατά την πρώτη εξερεύνηση του, βρέθηκε αρχαίο λυχνάρι. Το 1963 στο ίδιο σημείο μετά από έρευνα βρέθηκε πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, σφαιρικός δίσκος με παράσταση του Πάνα περιτριγυρισμένου από νύμφες που χορεύουν καθώς και πήλινο τεμάχιο με ανάγλυφη μορφή γυναίκας. Σε πρόσφατη μελέτη για την ομηρική Ιθάκη, όπου υποστηρίζεται ότι η ομηρική Ιθάκη ήταν η Κεφαλονιά , η Μελισσάνη έχει ταυτιστεί με το << σπήλαιο των Νυμφών>> που περιέγραψε ο Όμηρος στην Οδύσσεια.

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν κατά την διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού κατέπεσε ένα τμήμα του και αποκαλύφθηκε αυτό που σήμερα αποτελεί την είσοδο στο σπήλαιο. Το βάθος αυτού είναι περίπου 60 μέτρα, με μέση θερμοκρασία 18ο C και αρκετά μεγάλη υγρασία (90%), όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα σπήλαια. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, η ηλικία της Δρογκαράτης είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ετών.

Το τμήμα το οποίο σήμερα είναι ελεύθερο σε πρόσβαση είναι ένα μέρος μόνο του συνόλου, ενώ θεωρείται πιθανό να επικοινωνεί και με υπόλοιπα σπήλαια ή σπηλαιώδεις σχηματισμούς της περιοχής. Υπάρχουν πάρα πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργήθηκαν από το νερό που στο πέρασμά του διαβρώνει τα συστατικά του πετρώματος και τα αποθέτει στην άκρη του σταλαγμίτη. Κάθε 100 χρόνια υπολογίζεται ότι το μέγεθος αυτού αυξάνεται κατά 1cm. Σεισμοί, αλλά και η ανθρώπινη δράση έχουν συντελέσει ώστε πολλοί από αυτούς είναι κομμένοι. Παρόλα αυτά η εικόνα κατά την είσοδο του σπηλαίου είναι μαγευτική.

Η Δρογκαράτη είναι ανοικτή στο κοινό για επίσκεψη ολόκληρο το χρόνο και μάλιστα παλαιότερα είχαν διοργανωθεί και αρκετές εκδηλώσεις στην 900τ.μ αίθουσα στην είσοδο αυτού, λόγω της σπουδαίας ακουστικής. Είναι ένα από τα ελάχιστα σπήλαια που έχει επιτραπεί σχετικά έντονος φωτισμός, προκειμένου να μπορέσει ο επισκέπτης να θαυμάσει το μεγαλείο αυτού που η φύση δημιούργησε.

Παραλία Μύρτος

Βρίσκεται στη βόρεια Κεφαλονιά, στην περιοχή της Πυλάρου, σε απόσταση γύρω στα 30 χλμ. από το Αργοστόλι. Είναι μια όμορφη παραλία με έντονη ποικιλία εδάφους, με ψιλή άμμο, που περιβάλλεται από κάθετους απότομους βράχους. Υπάρχει όμως και ένα μέρος με πέτρα και βότσαλα, έτσι μπορείτε να επιλέξετε ό,τι προτιμάτε. Η θέα από πάνω από τον Μύρτο είναι μαγευτική, γνωστή για την αντίθεση που κάνει το άσπρο βότσαλο της παραλίας με τις αποχρώσεις που παίρνουν τα νερά της θάλασσας λόγω των ρευμάτων και το σκούρο πράσινο της περιοχής. Ίσως αυτό αποτελεί την αιτία που η συγκεκριμένη παραλία είναι διάσημη και έχει περιγραφεί από πολλούς «συναρπαστική» και «σαν ένα μικρό κομμάτι του ουρανού».

Βρίσκεται κάτω από την απότομη πλαγιά, αρκετά μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Ο επισκέπτης για να την προσεγγίσει πρέπει να κατέβει αρκετά χιλιόμετρα στην πλαγιά, σε δρόμο που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει διανοιχτεί και ασφαλτοστρωθεί. Αυτό καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη οχήματος για αυτόν που θέλει να την προσεγγίσει. Οι διαστάσεις του Μύρτου ως παραλία είναι τεράστιες και χρειάζονται περισσότερο από 15 λεπτά για να περπατήσει κάποιος από την μια άκρη του στην άλλη.

Τα νερά του είναι καταπράσινα. Η θάλασσα δεν είναι διαυγής λόγω του μεταφερόμενου από τα ρεύματα ιζήματος και βαθαίνει απότομα, ενώ πολλά ρεύματα μπορεί να παρασύρουν τον κολυμβητή. Είναι συχνές οι περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ο ναυαγοσώστης, που τα τελευταία χρόνια έχει προσληφθεί, είναι υπεύθυνος για να κρίνει πότε η θάλασσα είναι επικίνδυνη για κολύμπι, αλλά και για να επέμβει σε δύσκολες καταστάσεις.

Η θάλασσα κάθε χρόνο κατακτά την γαλάζια σημαία, καθώς είναι οργανωμένη από κάθε πλευρά, ενώ τελευταία έχει δημιουργηθεί άνετο παρκινγκ. Από τα σημεία που ξεχωρίζουν στον Μύρτο, είναι η σπηλιά στο άκρο της παραλίας. Όλα αυτά συνθέτουν τοπίο μαγευτικό και κάθε χρόνο διοργανώνεται τον Αύγουστο συναυλία διασήμων καλλιτεχνών, την οποία παρακολουθούν χιλιάδες θεατές.

Η παραλία των Πετανών

Η διαδρομή από το Ληξούρι μέχρι την παραλία είναι μαγευτική και κατηφορίζοντας προς την παραλία η θέα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή με την άγρια ομορφιά που επικρατεί, εμφανίζοντας μπροστά σας μια εικόνα ασύλληπτης ομορφιάς που αιχμαλωτίζει κάθε φαντασία. Το λευκό ψιλό βοτσαλάκι και τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά μαγνητίζουν τον επισκέπτη.

Η οργάνωση της παραλίας είναι άρτια μιας και διαθέτει καντίνα, ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα αλλά και πιο ψηλά με υπέροχη θέα, καφετέρια και ομπρέλες, παρέχοντας έτσι κάθε είδους άνεση και φροντίδα για ευχάριστη διαμονή και διατροφή. Επίσης, έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία.

Αντίσαμος

Για το λόγο αυτό πολλοί σταματούν σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πλάτωμα για να βγάλουν τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες. Επίσης, η θέα από την Μονή Αγριλίων προς την παραλία είναι εντυπωσιακή. Θεωρείται από τις ωραιότερες του νησιού, είναι βοτσαλωτή, αλλά σε κάποια σημεία της διαθέτει και ψηλό βότσαλο ή άσπρη άμμο και περιβάλλεται από πράσινους λόφους, όπου τα κυπαρίσσια φτάνουν σχεδόν μέχρι το νερό. Τα νερά της κρυστάλλινα και καταγάλανα μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό παραθεριστή.

Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται ως οργανωμένη, με σνακ μπαρ, ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Τιμάται πάντοτε με την διάκριση της γαλάζιας σημαίας και τα αυτοκίνητα μπορούν να παρκάρουν με ευκολία σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Αν και άλλοτε οι επισκέπτες της ήταν ελάχιστοι, τώρα πλέον κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από τους πολυάριθμους τουρίστες της περιοχής, αλλά και ντόπιους που ταξιδεύουν αρκετά χιλιόμετρα για να την επισκεφθούν. Έγινε διάσημη στον πολύ κόσμο από την ταινία «το Μαντολίνο του Λοχαγού «Κορέλλι», στο οποία χρησιμοποιήθηκε σε πολλές σκηνές και αποκαλύπτει την μαγεία του Κεφαλληνιακού τοπίου.